Mensen Handen Gebouwen 2 Windmolens
12-06-2012

Nieuws - Almazara in de pers: interview met Wietse de Vries

In een artikel in IPNieuws over beleggingen in ‘alternatieve’ en ‘innovatieve’ beleggingen wordt Wietse de Vries geciteerd over een recente brief van de Nederlandse toezichthouder DNB. Een deel van het artikel volgt hierna.

‘Nederlandse grootbeleggers en hun adviseurs accepteren de kritiek van De Nederlandsche Bank (DNB) dat zij in alternatieve categorieën beleggen zonder daarvan ten volle de risico’s te begrijpen.

Op 22 juni stelde DNB in een brief dat pensioenfondsen de complexiteit van ‘innovatieve’ beleggingen, zoals infrastructuur en bosbouw, onvoldoende doorgronden. Op basis van een onderzoek onder 35 pensioenfondsen concludeerde de toezichthouder dat fondsen de toegevoegde waarde van innovatieve beleggingen te vaak voetstoots aannemen zonder dat deze voldoende is onderbouwd en gemotiveerd, en dat zij de beleggingsperformance onvoldoende monitoren. Wietse de Vries, partner bij adviseur Almazara, noemde de brief “behoorlijk uitgebreid” en meent dat dit pensioenfondsen zal helpen om meer inzicht te krijgen in de risico’s van het beleggen in infrastructuur – terwijl de brief pensioenfondsen ervan weerhoudt om verantwoordelijkheid voor beleggingen uit te besteden aan externe fondsmanagers. “Wat de brief duidelijk maakt – en die boodschap komt aan – is dat pensioenfondsen niet kunnen volstaan met due diligence van het fonds en de fondsmanager alleen,” zegt hij. “…Er is meer nodig dan een gevoel over de risico’s van de onderliggende beleggingen.”

… De brief van DNB schept in elk geval duidelijkheid voor pensioenfondsen die in vastgoed en infrastructuur beleggen, zegt De Vries. “Sommigen van hen gebruiken nog steeds strategische belggingsplannen die dateren uit 2008,” zegt hij. “De brief zou hen wel eens kunnen dwingen om hun plannen te heroverwegen.”

Bovendien valt de brief in sommige opzichten nog mee: “Ik heb wel ergere brieven van de toezichthouder gezien,” zegt De Vries. “Deze was tenminste redelijk kort.”’

menu website maken